Beagle Hvalpen

At få en beaglehvalp betyder at man går en begivenhedsrig periode i møde. Det er samtidig også en travl og udfordrende tid for beaglehvalpe har krudt i måsen. Det er MEGET vigtig at man socialisere og tilvænner sin hvalp. Hvis man ikke gør dette så kan det skabe problemer når hvalpen udsættes for negativ belastning. Socialisering er den proces hvor hvalpen gennemgår omgang med andre individer. Herunder at lære at tolke og genkende hvilke hensigter andre har overfor den, både de truende situationer som de positive situationer. Det er derfor vigtigt at hvalpen socialiseres til artsfæller, mennesker, katte og andre dyr. Tilvænning er den proces som hvalpen skal lære i forhold til lyde, støvsugeren, fyrværkeri, tordenvejr, larmende trafik osv.

I naturen socialiseres og tilvænnes dyr løbende til deres omgivelser, hvilket er en nødvendighed for at kunne overleve og begå sig. Hvordan ser billedet så ud i forhold til vores hvalpe som skal leve i vores stuer og vores hverdag? Desværre ser det ofte ud til at mange hundeejere er helt på bar bund, i det de ikke sanser at få tilvænnet/socialiseret deres hvalp godt nok med mange almindelige dagligdags forekommende ting. Dette gør de ikke fordi de er dårlige hundeejere – men simpel hen fordi de mangler viden omkring nødvendigheden i at socialisere/tilvænne deres hund.

Hvalpe er på alle måder vidunderlige, bløde og bamsede væsner – men de er også besværlige fordi de har krudt i måsen meget af tiden og det kan for en periode sætte huset på den anden ende, når de render med skoene, sokkerne, mobiltelefonen, fjern betjeneren. Ind i mellem tisser og pøller de på gulvet, bider i bukseben, gnaver i tapetet  – ja rækken er lang.

Derfor betaler det sig også at finde den rigtige opdrætter, som har tilbudt sine hvalpe menneskelig kontakt, lyde og ladet dem færdes i deres hjem. Det er også en god ide at besøge sin kommende hvalp flere gange inden de 8 uger er omme. Dels lærer man opdrætteren at kende – men man lærer også sin hvalp lidt at kende før man tager den med hjem for de næste mange år.

Det er ikke så længe siden at man frarådede hvalpe at komme i kontakt med andre før de var 12 uger gamle. Alt dette er en myte som intet har med virkeligheden at gøre. Hvalpen bliver via sin mors antistoffer beskyttet til den er omkring 12 uger gammel, så risikoen for en evt. smitte er ikke særlig stor. Mange opdrættere har i øvrigt sørget for den første vaccine så man kun behøver er revaccination i 12 ugers alderen. Derfor er der ingen grund til at holde hvalpen i isolation da den dermed kan komme i fare for at udvikle adfærdsproblemer. Derfor er det så vigtig at man ikke springer socialiserings/tilvænnings perioden over.

Når man har hentet sin lille 8 ugers hvalp hos opdrætteren står man nu med ansvaret for at få en fornuftig hund ud af sin beagle. Forinden da har man naturligvis studeret  en del på hvad beaglen er for en type hund så man ikke senere er nødsaget til at gå af med sin hund fordi man ikke magter opgaven, hvilket kun er synd for en – nemlig beaglen.

Det kræver arbejde i form af træning og andre aktiverings øvelser/lege og hvadenten man vælger at gå til træning eller selv klare paragrafferne – så bliver det en udfordrende tid både for ejer som for hund. I løbet af de næste par måneder skal hvalpen nemlig lære hvor dens plads er i flokken (familien) og det er DIG som står for det.

Ingen beagle ved hvad man forventer af den og det er ejerens opgave at lære den hvad der forventes og det skal jo helst være på en god måde. Nøglen hedder KÆRLIGHED og masser af den og ros. Beaglen er som skrevet andet sted her på siderne en samarbejdende hund, som absolut trives allerbedst når den kan være sammen med nogen, helst hele tiden, så her skal man også tænke alenetid, før man træffer valget om at få en beagle.

De første uger skal man bare lade hvalpen være hvalp. Den har nok at gøre med at omstille sig fra sin  mor og sine søskende til en helt ny og fremmed verden. Giv den tid til at fordøje alle de nye indtryk og vær ekstra sammen med den. Det er rigeligt at træne renlighed i denne periode. Man kan ind i mellem træne hvalpen til at have sele/halsbånd på og bare lade den rende rundt cirka 10 min og så tage det af igen. Efter en 14 dage til 3 ugers periode kan man så småt begynde at tage den med ud på “gåtur” udenfor haven. Det er rigelig at gå lidt frem og tilbage på fortovet foran hjemmet og i hvalpens tempo. Senere når den har fået mere mod kan man gå lidt længere. 10-15 min. udenfor er nok i første omgang. Og vil hvalpen bare sidde og kigge på fortovet – så lad den endelig – alt det med gå ture skal nok komme senere hen. En af de hyppigste fejl en hundeejer gør, og som kan påvirke hvalpen gennem hele dens levetid er at motionere hvalpen alt for meget. Det kan få store konsekvenser for dens sundhed – så ingen lange gåture.  Hvis du trænger til at gå en tur, så gør det uden hvalpen. Hvalpen skal heller ikke lege med større hunde – heller ikke selv om det ser sødt ud, af den simple grund at den ikke kan tåle belastningen i sit skelet. Så stop legen efter 5-10 min. Der sker kun det at hvalpen stresser og får svært ved at falde ned igen.

Når hvalpen er cirka 11-12 uger kan man begynde på de almindelige sit øvelser. Den nemmeste måde er at bruge madskålen til hjælp. Hold madskålen tilpas højt og før den lidt bagover (hen over hovedet på hvalpen) Den vil automatisk trække sig tilbage og i det den planter måsen i gulvet siger man SIT og roser DYGTIG derefter får hvalpen sin mad. Hvalpen lærer meget hurtig at forbinde mad med noget godt og vil automatisk indtage SIT stillingen fordi den ved den bliver belønnet. Man kan også anvende metoden med at lægge på knæ foran hvalpen – have en godbid i højre hånd som man så fører ind under næsen mens man blidt fører hånden opad. Hvalpen vil sætte sig og man siger SIT.

Renlighed

Hvalpen skal ud når den har spist/drukket, leget, sovet, og alle de andre gange ind i mellem. Sagt med andre ord – man skal have øje på hvalpen hele tiden og hvis man ser den går søgende omkring – så skal den ud. Man bringer altid hvalpen ud af den samme dør, som man i fremtiden vil have den skal benytte. Udenfor holder man øje med hvornår den sætter sig – og straks den planter måsen i jorden/græsset – siger man TIS og roser. Man skal ikke i denne forbindelse begynde med godbidder da man senere kan stå i den situation at beaglen kun tisser hvis den får en godbid. Om natten kan man fordel anvende et bur (helst et med tremmer) sådan at man bedre kan kontrollere hvornår man skal ud med hvalpen. Nogle hvalpe lærere hurtigere end andre at kunne holde sig og andre kan bare ikke, og man kan forvente at nogle hvalpe først er renlige når de er 5-6 måneder. Når der er gået en periode på 5-6 uger uden uheld indedøre kan man sige beaglen er renlig.

Almindeligt forekommende ting.

Bide og gnave i alting der er forbudt – ja man skulle tro at hvalpen vidste at den laver ulykker når den hugger “mors” hyggesko – men det gør den ikke. Den forstår ikke at den laver noget galt – den smager bare på sin verden. Hvis hvalpen er i gang med at æde fjern betjeneren eller andet den ikke må – skal man roligt tage den væk idet man siger NEJ med bestemt tone. Derefter viser man hvalpen hvad den gerne må gnave i. Dette skal nok gentages mange gange og nogle hvalpe opfatter langsommere end andre før de forstår at fjern betjeneren ikke er til at lege med. Et tip er at fjerne alt hvad man ikke vil have hvalpen sætter sine tænder i – tænk på at det er en baby i kravlealderen man har med at gøre. Problemet er nemlig med beaglen at har den først fået en uvane med at “stjæle” noget forbudt – så vil den altid forsøge at gøre det igen, og det kan man ligeså godt lære fra starten. Det er aldrig hvalpen men os mennesker som ikke tænker os om. Det samme gælder ledninger – lad dem ikke ligge i hvalpehøjde – men sørg for at gemme dem af vejen.

Det er også vigtigt at man vænner hvalpen til at blive båret og taget op. Væn hvalpen til at blive børstet, tørret med håndklæde, set efter i munden, set efter i ørerne. Vil man børste hvalpens tænder så væn den til at man køre en finger rundt på tænderne af den. Når man gør den slags ting vil man ikke senere få problemer med den voksne hund.

I 3-4 måneders alderen skifter hvalpen tænder. Forud for det har den haft brug for at gnave i alt fordi tænderne kløer og gør ondt. Man kan komme det i møde ved at give den noget at bide i – en stofble som der er bundet knuder på, et snoet reb/bold (man kan lægge det i fryseren så de er godt kolde) det kolde hjælper på ømhed og kløe. Nogle hvalpe er så plaget når de skifter tænder at de ikke kan spise deres tørfoder. Derfor knus foderet med en kødkammer, da man dermed undgår at hvalpen sluger maden og kaster den op igen. Blød foderet op i lunt (håndvarmt) vand, så det lettere glider ned. Hold øje med at tænderne skiftes og at der ikke sidder nogle som ikke kan falde ud af sig selv. Disse kan kræve at dyrlægen fjerner dem. Det er som oftest hjørnetænderne som kan volde disse problemer.

Længde på gåture

Når hvalpen er blevet 3-4 månederkan man øge turerne  15 min 2-3 gange pr dag. Når hvalpen er cirka 5 måneder kan man øge turen til  ½ time 2-3 gange om dagen. Når hvalpen er 6-7 måneder er den stort set udvokset og man kan gå lidt længere. Det samme gælder for trapper. Hvalpen må IKKE gå op og ned af trapper før den har nået 6-7 måneders alderen. Sener og muskler er ikke udviklet nok og det kan give skader i sener og knogler. Derfor bær hvalpen op og ned.

En god tommelfinger regel siger at hvalpen skal gå/motioneres 1 min pr uge den er – hvis hvalpen er 16 uger så er det cirka 16 min. pr tur.

Et enkelt for voldsomt hilsemøde, med en anden hund, kan give hvalpen et forvrænget billede af andre hunde og skræmme den for livstid.

Det er derfor ret vigtig at man ikke bare lader hvem som helst hilse på hvalpen i starten. Det er vigtig at vælge rolige og velafbalanceret hunde til de første hilse møder. Dette vil komme en mange gange til gode at man ud ser sig de rigtige hunde i starten – for ellers vil man stå med en skræmt og tilbageholdende hund når hvalpen når voksenalderen. De fleste hvalpe er nysgerrige og vil gerne hilse på. Hvis hvalpen bliver for vild så stop den før den går helt over gevind – da det er synd både for den som for den hund den hilser på. Hvis den hund man møder er i god harmoni – så vil den bare stå der og så ellers lade hvalpen om at tage kontakten. Det er efter min mening vigtig at den anden hund ikke må være for fremfusende, hverken være for glad eller det modsatte, da det kan ødelægge alt for hvalpen. Er den anden hund for ivrig på alle måder, så afbryd mødet og gå videre.

 

Ulvetimen

Ulvetimen er ikke kun forbeholdt børn – den der berygtede stund er også almindelig forekommende hos beaglehvalpen. Pludselig som lyn fra en klar himmel går hvalpen amok – den nærmest glemmer alt fornuft og opdragelse. Den bider/gnaver i alt, hvad der rører sig – utildækkede – ben, arme og fingre og det gør virkelig ondt. Jo mere man siger Nej, føj eller stop – jo mere bider hvalpen i en. Ulvetimen er indtrådt.

De fleste beaglehvalpe kommer i perioden omkring 3-4 måneders alderen, i ulvetime sæsonen. På dette tidspunkt er de faldet til hos deres familie og har lært dagsrytmen at kende. Samtidig er hvalpen også blevet et par måneder ældre end da man hentede den hos opdrætteren og kræver mere aktivering og udfordring fra ejerens side – som følge af det opstår der en slags overskudsenergi – og denne energi skal den jo bruge på noget. Som regel starter denne ulvetime om aftenen, når familien er klar til at slappe af efter dagens gøremål. Hvalpen starter stille og roligt op. Den begynder at snappe bide i alt, eller stiller sig gøende foran fjernsynet ,eller ved siden af den stol man lige har sat sig i. Selvom man lader som ingenting så er “festen” i gang ,og det hjælper intet at sige noget til hvalpen, for den er blevet både døv og blind. Den næste times tid kan man så se på ,hvordan den styrter rundt og stjæler, bider, løber væk, vender tilbage og sætter næste “angreb” ind.

Man skal ikke straffe hvalpen – det hjælper intet og forværrer bare det hele. Vi ejere elsker jo vores lille pus, og derfor må vi ikke ødelægge det gode forhold ved at optræde som “bussemand”. Vær i stedet den kloge og grib ind og sæt en stopper for disse unoder på en god måde.

Hvis ulvetimen er opstået og hvalpen har gearet sig helt op, så kan man forsøge at stoppe den. Det er vigtig at at man viser et konsekvent kropssprog. Stil dig foran hvalpen og gå ned på knæ. Kig fast på den og sig med fast stemme NEJ. I det hvalpen trækker sig tilbage, rykker du lidt frem mod den. Efter et par bakkende skridt plejer hvalpen at opgive sig forehavende og finde en anden beskæftigelse.

Den person som hvalpen har udset som bide offer skal uden at foretage sig noget, forlade rummet og lukke døren efter sig. Vent 20-30 sekunder og vend så tilbage uden at tage kontakt til hvalpen. Starter hvalpen igen – gentag at forlade rummet, vent og kom tilbage. Hvalpen vil efter en tid finde det ubehageligt at man bare går og derfor vil adfærden ophøre.

Man kan også som jeg ville gøre, sætte hvalpen i sit bur og lad den køle lidt af 2-5 min og lukke den ud igen. Man kan give den et lille tyggeben som den kan hygge sig med. At gnave virker,  beroligende på alle hunde. Når hvalpen lukkes ud igen er den som regel rolig og tit er det sket at den lægger sig til at sove. Min egen erfaring siger at ulvetimen også har noget med overtræthed at gøre.

Husk hele tiden at ulvetimen er en aldersfase og at den får ende igen. Du kan derfor med fordel planlægge og aktivere dig ud af denne periode. Når du har gennemskuet hvornår beaglehvalpen får disse “anfald” og starter ulvetimen op, så skal du starte en ½ times tid før den indsættende periode hvor du træner hvalpen  i positiv og trættende aktivering. Denne træning kan du variere fra dag til dag, så hvalpen ikke begynder at kede sig, for så vil den hurtigt foretrække ulvetimen.

Leg med hvalpen, gerne med andre hvalpe eller voksne hunde (4-5 gange i ugen)

Giv hvalpen et gnaveben, At gnave har en beroligende virkning.

Gå en tur med hvalpen og tag resten af familien med

Mental træning i form af søgearbejde. Brug aktiveringslegetøj eller gem nogle godbidder som hvalpen skal finde. Søge øvelser kan laves alle steder både ude som inde eller på gå turen.

Træn samarbejds øvelser med hvalpen. Lær den indkald i haven eller andet egnet sted med lang snor på. Lær hvalpen at fokusere på dig – det giver øget samarbejde ejer hund i mellem. Husk at al træning kun må vare max. 10 min. om dagen indtil hvalpen er 3-4 måneder.

Bidehæmning

Alle der har haft en hvalp ved at de bider og gnaver i alt. Dette er en helt naturlig adfærd og betyder at den opdager sin verden. Allerede mens hvalpen er sammen med sin mor og søskende i hvalpekassen finder denne adfærd sted. Hvalpen lærer gennem bid at at det gør ondt på hans søster eller bror eller på hans mor – når de giver et hyl fra sig. Med andre ord lærer hvalpen at når jeg bider gør det ondt. Det betyder at når hvalpen bider sin bror så skriger han op og går sin vej – altså vil han ikke lege mere – og langsom finder hvalpen ud af at dem som han bider går væk og det er ikke rart når de ikke vil lege mere – Lig med at blive efterladt.

Når hvalpen forlader sin mor og søskende og kommer til et nyt hjem – med nye lyde og lugte – så kan denne bide/gnave adfærd forværre sig – i det han nu skal til at lære en ny verden at kende. Han forsætter hvor han slap med sine søskende og mor og nu er det så hans nye familie af 2 benene det går ud over. Det er ofte hænder,fingre og tæer som hvalpen har en forkærlighed for. Men det går også ud over bukseben og strømper. Det går ud over stoleben, bordben, paneler, vægge ja alt hvad han kan stoppe i munden og lege med eller smage på. Bidehæmningen lærer hvalpen fra den er 6-10/12 uger – så jo længere tid den kan være hos sine søskende jo bedre.

Vi får ofte vores hvalp når den er omkring 8 uger og så er det vores opgave at lærer hvalpen bidehæmning. Dette er vi mennesker ikke altid så gode til – for vi skal jo optræde i rollen som hvalpens søskende og mor – med at bruge de rette lyde/hyl for at få ham til at forstå at det her gider vi ikke have. Hvordan griber man det så an?

Vi må se på at hvalpen stresset meget ved at komme til et nyt hjem – den bliver frusteret og det kan forværre bideriet. Bideriet handler også om kontakt til sine mennesker. Hvalpen bliver overgearet og deraf kan den begynde at bide endnu mere i alt hvad den nu kan få fat på. Vær opmærksom på at små hvalpe op til 4 måneders alderen faktisk kun har behov for 10 min. træning om dagen og at man ved at tage den med både det ene som det andet sted og eller laver en masse aktiviter med den faktisk selv er med til at bideriet forværrer sig. Hvalpen bliver oversimuleret.

1) du tager hvalpen på skødet – og lader ham bide dine hænder. Lad den bide det den vil – men i det øjeblik du oplever at den bider hårdere HYLER du et højt AV – sætter den fra dig og går væk. Du må aldrig sige NEJ – men giv et “hvalpehyl”  – efter cirka 20 sekunder tager du kontakt til hvalpen igen – leg med den og forsætter bideriet og du mærker den bider hårdere – gentager du dit “hvalpehyl” og går væk.

2) Når du har fornemmet at hvalpen er ved at forstå spillereglerne skal du øge kravene. Nu er det kun lidt bideri du vil godtage. Bider hvalpen hårdt bruger du “hvalpehylet” og går. Næste gang tåler du at den bider dig lidt hårdere – “Hvalpehyl” og gå. Du veklser mellem forsigtig bideri og hårdt bideri – således at hvalpen får fornemmelse af at uanset hvordan den bider så “hyler” du og går. Meningen er at hvalpen skal lære at forstå at den ikke må bide. Til sidst tåler du kun at hvalpen sutter på fingerne. Lav andre spilleregler som hvis den bider i ansigtet så slutter legen fuldstændig.

Omkring 3 måneders alderen skulle bidehæmningen gerne have givet pote. Og når hvalpen har skiftet sine tænder omkring 5 måneders alderen bør det helt ebbe ud.

Jeg har selv haft succes med at når mine hvalpe begyndte at bide mere end normalt – så kunne det tyde på at de var overtrætte/oversimuleret. Jeg har gjort det at jeg altid har haft en stor kurv stående med lækker legetøj i – som man gerne måtte bide i. Her satte jeg min hvalp op i og viste ham legetøjet – hvorefter han så lagde sig med det. Dette kunne få mine hvalpe til at falde ned igen. Både da Oscar var hvalp og nu hvor Darwin er hvalp har det betydet at de selv søgte op i kurven når alting blev for overvældende.

(Jeg skal også lige skynde mig at sige – at det også hjælper hvis man har en voksen hund i forvejen – da den altid vil gå ind og forsætte hvor mor/søskende har sluppet. Nogle gange kan man komme bideriet hurtigere til livs på den måde. )

 

  • 0-2 uger: Fødsel-omstilling – Primær spise og holde sig varm. Nærkontakt med søskende. Reagerer på varme/kulde
  • 2-3 uger: Sanseudvikling – Syn, hørsel og balancesan(gå) udvikles og trænes i denne periode
  • 3-5 uger: Flokprægning – Bliver nysgerrig og kontaktsøgende. Hvalpen går ud på egen hånd. Agtpågivende og lettere nervøs. Let at forskrække
  • 5-7 uger: Social tilpasning – Jagtfunktion udvikles. Hvalpen finder sin plads i kuldet. Moderen udøver sin førerrolle. Interesse for lugte og ting der bevæger sig udvikles, og hvalpen begynder at indtage fast føde
  • 7-12 uger: Lederprægning – Lederprægning er vigtig. Egentlig indlæring kan påbegyndes. Der opstår blivende erindringsbilleder. Sociale regler indarbejdes. Afvænning og renlighed
  • 3-4 mdr: Halv kønsmodning – Problemperiode. Forøget dominans og aggressivitet (pga. øget produktion af mandligt kønshormon). Vil finde sin plads i rangordenen. Hvalpen skal hjælpes til at finde sin plads i familien
  • 4-7 mdr: Rolig periode – Rangordenen ligger nu fast. Sværhedsgraden af træningen kan øges. Stå, dæk, lineføring og sporudvikling
  • 7-10 mdr: Fysisk kønsmodenhed – Problemperiode. Løbetid og lette ben. Ukoncentreret og glemsom. Tæven er følsom og skal ikke trænes meget i denne periode. Hunde der ikke kender deres plads kan i denne periode give problemer
  • 10-17 mdr: Rolig periode – God indlæringsperiode
  • 17-22 mdr: Psykisk modenhed – Dominans kan blive mere udpræget. Dominante hunde, der ikke har fundet sin plads i rangordenen kan udvikle sig til problemhunde. Godt tilpassede hunde giver ingen ingen problemer

Det ovenstående er kun vejledende, for det afhænger ar race og i sær menneske hvordan de forskellige perioder forløber. Husk at din hvalp elsker dig ubetinget, giv den masser af kærlighed så vil du blive belønnet med jordens dejligste hund

 

Mine anbefalinger af fodring til beagle hvalpe.

En beaglehvalp vejer cirka 3-3½ kg. når den er 8 uger gammel. Fra den alder og de næste 2-2½ måneder vokser hvalpen med rekord fart. Følger man godt med – kan man se det fra uge til uge, hvor stærkt det går.

Foderet er derfor afgørende vigtig og en rettesnor er at proteinet i foderet ikke må være for højt – det vil sige max. 25 %  højest 30 % – fedtindholdet bør være moderat  – omkring 15 %

Faktisk er min erfaring at en beagle hvalp vokser pænest på voksenfoder eller et all stage foder. Det er som om kroppen bedre kan følge med – man undgår at at hunden begynder at “franske” (få skæve ben med mærkelige ledknogler)

Energien i foderet er meget vigtig, for det er det hvalpen vokser på –  og ofte er der for meget energi i et hvalpefoder – et energi indhold under 4.000 kcal. pr kilo er at foretrække til en beaglehvalp.

Mine egne beagle hvalpe er startet med et foder indtag omkring 130 gram pr. dag når de har været 8 uger – derefter har jeg øget med 10-15 gram i ugen – indtil de var  7  måneder cirka. Når rationen er på omkring 250 gram, stopper man med at øge foder mængden, og her holdes der skarpt øje med vægten – ellers må man justere foderet lidt nedad, eller op. Når hvalpen er omkring 7-9  måneder har den stort set nået sin voksen vægt og her bør man fodre efter det – mens man stadig holder øje med at vægten holdes. Det smarte med tørfoder er jo netop at man kan op eller ned justere når der er behov for det. Er hvalpen meget energisk og i aktivitet – kan foder mængden holdes omkring 225-250 gram til den er cirka 1½ år.

Er foderet optimalt hvad indhold angår, behøver hvalpen ikke ekstra tilskud.

Gulerødder er gode for tænderne og kan anvendes som en let snack – brug så vidt muligt de naturlige ting – som kaninører, elg skind (tyggesnacks) – da de er meget mere lette at fordøje for en hvalpemave. Hvalpen skal altid være under opsyn når den har tyggeting, så den ikke får noget i den gale hals.

Man kan tilsætte en 1 spsk. yougurt (rigtig yougurt naturel) 2-3 gange i ugen for ekstra calcium. Man kan også give hvalpen en halv til en hel sardin i olie engang i ugen – det er en god kilde til omega 3 og 6 fedtsyrer og desuden er der en masse antioxidanter i sardiner.

 

Loading