Juletiden er ikke en rar tid for vores beagler (eller andre hunde for den sags skyld). Julemåneden indebærer en del farer som vi mennesker hvert år glæder os til på grund af de mange forskellige traditioner hver familie har. Samtidig er det en mere stresset måned for de enkle familier og det mærker vores beagler også.
Hvis vi skulle spørge beaglen ville den helt sikkert sige at det der julehalløj ikke hører nogen steder hjemme. Set med dens øjne er der alt for mange julearrangement, adventshygge, juleklip, julegløgg – ja listen er lang. Selve juledagene er forbundet med meget stress for vores beagler da de får ødelagt deres daglige rytme – med familiebesøg, julemad, børn som de måske ikke er vant til og en familie som ikke har det samme overskud til den som de normalt har. Denne stress kan for beaglen udvikle sig til at den ødelægger ting eller bliver mere vedholdende med at vil ud, vil gø osv. Ofte går disse problemer over så snart hverdagen igen bliver normal. Udover den travle aktivitet som de fleste har op til jul så lurer der også farer rundt om i de pyntede julehjem, og julemaden er heller ikke for beagle maver.
Julepynt
Pas på med juledekorationer og specielle jule planter som julestjernen, som er ekstremt giftig for vores hunde. Dekorationerne er heller ikke for hunde hvor mange af de ting vi pynter med her udgør en fare hvis de ender i beaglens mave.
Mistelten er ekstremt giftig og det gælder både stængler, bær og blade.
Kristtorn er også giftig og det gælder alle dele af planten.
Den naturlige duft af gran tiltrækker beaglen. Det er ikke ualmindeligt at hanhunde letter ben op af sådan noget – så det er en god ide at holde juletræet under observation. Sørg altid for at træet står helt stabilt da en ivrig logrende hundehale godt kan forårsage at træet vælter. Grannåle som spises gør ikke skade som sådan men beaglen kan ikke fordøje dem.
Kunstlige juletræer har dele af plastik og aluminiumsdimser, som beaglen måske vil være interesseret i. Disse kan dog skade mundslimhinden og i værste fald hvis det sluges kan det blokere den almindelige tarmpassage. Opstår der tvivl om beaglen har slugt noget så kontakt dyrlægen med det samme.
Nogle juletræer står i vand for at kunne holde sig, så undgå at tilsætte nogen former for medikamenter da hunden kan drikke vandet og i så fald få en forgiftning.
Pas også på med stearinlys på de nederste grene da beaglen kan få svitset halen eller brændt knurhårene af. De fleste hunde tiltrækkes af levende lys.
Julepynten på de nederste grene skal man også undgå i sær glasting som beaglen kan sluge og komme til skade på. Pas også på elektriske lyskæder, i sær hvis man har en hvalp da den helt sikkert vil bide i dem. Beaglen kan få slemme forbrændinger i munden når ledningerne kortsluttes.
Julegaver
Hvis beaglen skal have gaver, så check alle de gaver den skal have. Selvom gaven er givet i god mening så kan den indeholde små genstande som let kan sluges. Beaglen er en race som meget gerne vil undersøge tingene og selvom den ser ud som om at “det her kan den i hvert fald ikke gnave i stykker” så har man gjort regning uden vært – for beaglen har et særdeles godt bid.
Man skal også passe på gavebånd og papir og det er velkendt at dyrlægerne ofte får hunde ind som har fået en “prop” i tarmsystemet i form af gavebånd og lign.
Julemaden
Hold beaglen væk fra alkohol også det som er i maden. Hunde tåler ikke chokolade som er særdeles giftig. Mørk chokolade indeholder theobromin, et stof som er meget giftig. Den mørke chokolade er værst – hvor den hvide er mindst skadelig. Symptomer på chokolade forgiftning er, opkast, diarre, hypersktivitet og kramper. Har man mistanke om at beaglen har indtaget chokolade kan man brænde toastbrød til kul f.eks. under en grill og give det til hunden. Dette vil binde giften i maven til man kommer til dyrlægen.
Gåseskrog, andeskrog og lign. er uimodståelige for hunde – så sørg for at det ikke står frit fremme, da ben kan sætte sig fast i halsen på dem. Sørg for at beaglen ikke kan komme i affaldet – for det kan de nemlig sagtens finde på 😀
Pas i det hele taget på den fede julemad – for hunde kan få betændelse i bugspytkirtlen efter et fedtrigt måltid. Er hunden derudover også overvægtig så stiger risikoen markant.
Nytåret.
Mange hunde er bange for fyrværkeri. Samtidig med at juledagene er forbundet med stress og anderledes livsførelse, så skal hunden også forholde sig til nytårs fyrværkeri. Når hunden bliver mere nervøs på grund af ændrede vaner i julen så skal der selvsagt ikke så meget til før det hele kuldsejler og man står med en angst hund.
Det er her vigtig at man som ejer ikke lader sig påvirke af fyrværkeriet. Det er utrolig vigtig at man optræder som man altid gør. Man må ikke på nogen måde gøre opmærksom på at man hører dette skyderi. Det bedste man kan gøre er at afstå fra disse ting. Men det er jo nok for meget forlangt for nogle – men som hunde ejer har man et ansvar for når først skaden er sket – så kan den næsten aldrig laves om igen. Er hunden først blevet bange en gang – så vil den sandsynligt altid være det.
Vil hunden gemme sig, så lad den gøre det. Hold jeres fest – men vær opmærksom på at berusede højlydte gæster kan forstærke hundens angst. Giv hunden plads til at opholde sig et roligt sted som den har det hyggeligt med og lad den opholde sig der. Er hunden vant til bur så lav buret om til en lille hule den kan være tryg i. Undervejs tilser man hunden og sikrer sig at den befinder sig godt.
I god tid før det brager løs – bør man give hunden en ordentlig luftetur. Selv går vi midt på eftermiddagen så vore hunde kan blive godt trætte, da de nu skal opholde sig indendøre en hel del timer. Lad hunden søge sin mad på græsplænen eller lign. sted så den bliver mentalt rolig. Lad den lege med andre hunde hvis muligt.
Hvis dette ikke er nok kan man give hunden noget medicin for at falde til ro. Det er vigtig at følge dyrlægens anvisninger så medicinen kan virke ordentlig. Vær opmærksom på at de beroligende midler dyrlægen skriver ud, ofte er beregnet til mennesker. Stesolid er meget brugt og generelt er jeg ikke tilhænger af at man bruger denne type medicin. Dels kan det skabe afhængighed og dels kan beaglen have eftervirkninger i meget lang tid efter. Ligesom med alkohol som jeg nævner længere nede skal man passe på med den slags.
Man kan også bruge Adaptil (i gamle dage DAP) (feronomer) Dette kan fås som difuser til stikkontakten, som spray og som halsbånd. Man skal være opmærksom på at man skal begynde med Adaptil i god tid, gerne en måneds tid før. Andre ting er Zylkene, som er et stof som gør småbørn trygge. Midlet virker ved at give hunden en “længere lunte” så den ikke bliver så påvirket af det som ellers gør den angst. Midlet kan ikke bruges på aggressive eller meget dominante hunde.
Et nyere middel er ANXICALM – som fås som tabletter og som flyende i sådan en flaske med pump dosering. Den flyende anxicalm kan man dosere over beaglens foder. Det sløver ikke – men gør at beaglen får en slags “jeg er ligeglad” holdning. Det er den effekt jeg oplever hos mine beagler, når det har fået det. De bliver mere ligeglad, men kan samtidig følge med i hvad der sker.
Man kan også vælge at give et naturmiddel, som baldrian. Der findes mange produkter på markedet, så prøv dig frem. Man kan godt bruge den slags som mennesker bruger – det er mange gange billigere end det som er rettet mod hunde (ligeså snart der står “hund” på så bliver det dyrere) Beregn 10-20 mg. pr kg. beaglen vejer, så går man ikke helt fejl. Man kan evt starte op langsom i dagene op under nytår og så prøve sig frem med effekten alt efter hvor angst beaglen er. Nogle beagler tåler ikke kraftige doseringer af baldrian. I så fald vil de ofte få kvalme og kaste op. Dette skyldes for det meste at der er humle i de fleste baldrian produkter – og humle i større mængder kan skabe forgiftnings symptomer hos beaglen.
Nogle forfalder også til at give deres beagle øl – guldøl, eller anden stærk øl for at sløve. Igen er det humlen i øllet der så vil have en virkning – og som nævnt kan humle skabe forgiftninger – dertil kommer alkohol – som er i øl – og selv i meget små mængder kan det skade lever og hjerne på en beagle. Husk på at beaglen er så meget mindre end et menneske – så der skal ikke ret stor mængde til at skade den. Derfor – tænk nøje over om det er det værd – at udsætte sin beagle for alkohol!
Man kan også forud for nytåret lade hunde lytte til en lyd CD med forskellige lyde af blandt andet fyrværkeri.
Mine forslag her er vejledende og man bør altid tage sin dyrlæge med på råd.
Med dette vil jeg ønske en glædelig jul og et godt nytår – som forhåbentlig vil bringe vores beagler helskinnet igennem.