En tic-clip er en rund hunde tegns lignede dims – som anvendes til at holde afstand fra flåter og lopper. Jeg har anvendt denne type gennem flere år på mine beagler med et godt resultat. Jeg er sådan skruet sammen at jeg under ingen omstændigheder vil anvende kemi – herunder de der “dryp i nakken” midler som købes i stor stil hos dyrlæger og butikker som sælger foder og udstyr til vores kæledyr.
Sidste forår fik både Oscar og Darwin en ny tic-clip (de skal fornyes med 1½-2 års mellemrum) Oscar var jo på daværende tidspunkt 15 år – hans immunforsvar – herunder hans lave stofskifte som han blev medicineret for siden 2017 – var jo ikke så perfekt mere – da han jo var indhentet af alder også. Ret hurtigt måtte jeg fjerne tic-clippen fra ham, fordi han, uden jeg kan pege på noget konkret, ændrede sin adfærd totalt. Ret hurtigt blev han sig selv igen.
En tic-clip er en dims som udsender en slags magnetfelt rundt om din hund – udover det udsender dette magnetfelt lyde og ubehageligheder til flåter og lopper som dermed holder sig væk.
I sidste uge havde Darwin en enkelt flåt på sig – den sad på snuden af ham lige under det ene øje – så flåten blev opdaget ret hurtigt og fjernet.
Efterfølgende fik Darwin sin tic-clip på. Der gik et par dage – så begyndte Darwin at opføre sig mærkeligt. Han åd græs som om han var betalt for det – og havde det tydeligvis “dårligt” hvilket var meget mærkeligt for intet var ændret i hans kost. Udover det fik han en urolig adfærd – og vi havde en nat hvor han ville ud nogle gange – noget Darwin ellers aldrig forlanger – med mindre han er ramt af dårlig mave og skal af med sine efterladenskaber.
Den følgende dag kom jeg til at tænke på tic-clippen – om det kunne være den??
Darwin er blevet 13 år – han får også medicin for lavt stofskifte. Desuden havde han lige været igennem en hård kur med antibiotika og smertestillende pga. af den brækkede tå, som dyrlægen havde syet sammen.
Jeg besluttede derfor for at fjerne tic-clippen – og i løbet af dagen blev han stort set sig selv igen – som om intet var hændt. Jeg er/var allerede opmærksom på at dyr med nedsat immunforsvar kan have svært ved at tolerere de her magnetiske flåt afskrækkere.
Jeg må derfor erkende at det her “middel” ikke længere er noget jeg kan anvende til Darwin. Heldigvis er en beagle glathåret og det er forholdsvis nemt at finde de små blodsugende bæster på dem.
Darwin får allerede – og det har alle mine beagler fået gennem tiden – æblecider eddike – som er et effektivt middel mod de her “bæster”. Jeg kommer det i det hjemmelavede mad – så Darwin får det af naturlig vej gennem sin mad. Alternativ vil jeg lave en blanding af æblecider eddike og vand og “tørre” ham af på pelsen med det før han skal ud at gå.
Flåter og lopper kan ikke lide æblecider eddike – hvis en flåt bider sig fast vil den i de fleste tilfælde ikke “udvikle” sig så godt fordi blodet bliver mere surt. Jeg har nogle gange fundet døde og visne flåter på en af mine beagler.